Russula brunneoviolacea
Синоніми
- Russula brunneoviolacea var. cristatispora J. Blum ex Bon, 1986
- Russula brunneoviolacea var. cristata Blum ex Bon
Опис
Шапка діаметром 3 – 8 см, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, увігнуто-розпростерта, з тупим, гладеньким краєм. Поверхня шапки гладка, гола, матова, клейка, пурпурова, темно-фіолетова, іноді з червонуватим або оливковим відтінками, в центрі зазвичай світліша – жовтувато-коричнева, рідше темніша – майже чорна.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки спочатку білі, з віком кремові.
Споровий порошок жовтуватий. Спори 8-10 * 7-9 мкм, з високою орнаментацією.
Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична або булавовидна, щільна, біла, в місцях дотику коричневіє, з віком жовтіє біля основи.
М’якоть тонка, ламка, біла, під шкіркою жовтувата, на зрізі жовтіє, з солодкуватим, рідше гоструватим смаком, та з слабким невиразним запахом.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня по жовтень, в листяних та змішаних лісах, переважно з дубами, березами, буками, поодинці та групами, рідко.
В Україні зустрічається на Правобережному Поліссі та Лівобережному Степу.