Russula atropurpurea
Синоніми
- Russula depallens var. atropurpurea (Krombh.) Melzer & Zvára, 1927
- Russula bresadolae Schulzer, 1885
- Russula furcata var. ochroviridis Cooke, 1889
- Russula rubra var. sapida Cooke, 1889
- Russula rosacea f. alutaceomaculata Britzelm, 1893
- Russula vinacea Burl., 1915
- Russula undulata Velen., 1920
- Russula atropurpurea f. pantherina Zvára, 1931
- Russula fuscovinacea JE Lange, 1940
- Russula krombholzii Shaffer, 1970
Опис
Шапка діаметром 5 – 10 (15) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта або горбкувато-розпростерта, з тупим, гладким, рівним або хвилястим краєм. Поверхня шапки гладка, гола, трішки клейка, темно-червона, пурпурово-фіолетова, темно-фіолетова, з оливковим відтінком, в центрі оливково-охряна, оливково-зеленувата або чорна.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки спочатку білі, пізніше жовтуваті.
Споровий порошок білий. Спори 8-10 * 7-9 мкм, шипасті.
Ніжка висотою 4 – 10 см, діаметром 1 – 3 см, циліндрична або булавовидна, щільна, суцільна, спочатку біла, пізніше біла з рожевим відтінком, з віком сіріє або коричневіє біля основи.
М’якоть щільна, біла, з віком спочатку сіріє, потім коричневіє, на зрізі слабо сіріє, спочатку з їдкуватим пізніше з солодкуватим смаком, та з їдким неприємним запахом.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до жовтня, в хвойних та листяних лісах, переважно з дубами, буками, соснами, поодинці та групами.
В Україні розповсюджений на Правобережному Поліссі та в Лівобережному Лісостепу.