Ramaria flava

Ramaria flava3 Рамарія жовта
 (Рогатик жовтий, Корал жовтий)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
П орядок: Гомфальні (Gomphales)
Сім’я: Гомфові (Gomphaceae)
Рід: Рамарія (Ramaria)
Повна назва: Ramaria flava (Schaeff.) Quél., 1888

Неїстівний

    Синоніми і застарілі назви

  • Coralloides flavus Tourn. ex Battarra, 1755
  • Clavaria flava Schaeff., 1774
  • Corallium flavum (Schaeff.) G. Hahn, 1883

    Опис   

Плодові тіла висотою 6 – 20 см, шириною 7 – 15 (20) см, кущовидні, кораловидні, сильно розгалужені, спочатку сірчано-жовті, лимонно-жовті, пізніше охряні, сіро-жовті, оранжеві, червнувато-коричневі, в місцях дотику червоніють.

Відгалуження численні, приплюснуті, на кінцях з тупими або зубчастим відгалуженнями.

Ніжка висотою 5 – 8 см, діаметром 4 – 5 см, біля основи білувата, з віком червонувата, в місцях дотику набуває червоного забарвлення.

Споровий порошок охряний. Спори 11-18 * 4-6,5 мкм, видовжено-овальної форми, з шершавою бородавчастою поверхнею, з каплями, блідо-охряні.

М’якоть крихка, щільна, біла або жовтувата, на зрізі червоніє лише під шкіркою, приємна на смак, з слабким приємним запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.


    Середовище і розповсюдження

Росте в листяних, хвойних та змішаних лісах, на ґрунті.

Зустрічається на Лівобережному Поліссі, в Розтоцько-Опільських Лісах.



    Галерея

Ramaria flava Ramaria flava1 Ramaria flava2

    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, Г. Г.  Радзієвський, С. В. Шевченко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 1. – К. : Наук. думка, 1972. – с. 57

    Посилання на сторінку

Шульга В.М. Рамарія жовта (Ramaria flava) – Світ грибів України [Електронний ресурс] URL: http://gribi.net.ua/ramaria-flava-2