Ramaria aurea
Синоніми і застарілі назви
- Clavaria aurea Schaeff., 1774
Опис
Плодові тіла висотою 15 – 20 см, шириною 8 – 20 см, кущовидні, сильно розгалужені, з прямими вертикальними розгалуженнями, блідо-жовті, охряно-жовті, золотисто-жовті, золотисто-охряні, світло-оранжеві, жовтувато-буруваті, з віком темно-охряні.
Відгалуження численні, коротенькі, товсті, густі, з кінцях тупо зубчасті.
Ніжка висотою 2 – 4 см, діаметром 1 – 5 см, внизу білувата.
Споровий порошок охряний. Спори 8-15 * 3-6 мкм, видовжено-овальної форми, звужені накосину, з шершавою або майже гладенькою поверхнею, з каплями, охряні.
М’якоть біла, під шкіркою жовтувата, на зрізі та в місцях дотику кольору не змінює, без вираженого запаху.
Умовно їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці, з низькими харчовими якостями. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, особливої харчової цінності не має.
Середовище і розповсюдження
Росте влітку та восени, в листяних, хвойних та змішаних лісах, на ґрунті.
Зустрічається на Правобережному та Західному Поліссі.
Галерея
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, Г. Г. Радзієвський, С. В. Шевченко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 1. – К. : Наук. думка, 1972. – с. 56
Посилання на сторінку
Шульга В.М. Рамарія золотиста (Ramaria aurea) – Світ грибів України [Електронний ресурс] URL: http://gribi.net.ua/ramaria-aurea-2