Pluteus romellii

Pluteus_romellii Плютей Ромеля
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Плютеєві (Pluteaceae)
Рід: Плютей (Pluteus)
Повна назва: Pluteus romellii (Britzelm.) Sacc., 1895

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Pluteus romellii f. albidus (Britzelm.) Ferisin, 2014
  • Pluteus splendidus A. Pearson, 1952
  • Pluteus lutescens (Fr.) Bres., 1929
  • Pluteus nanus var. lutescens (Fr.) P. Karst., 1879
  • Pluteus nanus subsp. lutescens (Fr.) Konrad & Maubl., 1937

    Опис   

Шапка діаметром 1 – 4 см, спочатку конусовидна, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, з горбочком або заглибленням посередині. Поверхня шапки гладка, бархатиста, матова, яскраво-жовта, темно-коричнева, бура, в центрі жилкувата, радіально-зморшкувата, біля краю штрихувата.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, широкі, вільні, спочатку рожевувато-жовтуваті або жовті, пізніше рожеві з білуватим краєм.

Споровий порошок рожевий. Спори 6-8 * 4,5-6 мкм, широкоеліпсовидної або яйцевидної форми, з гладкою поверхнею.

Ніжка висотою 2 – 7 см, діаметром 0,2 – 0,6 см, циліндрична, злегка розширена до основи, суцільна, поздовжньо-волокниста, гладка, блискуча, солом’яно-жовта.

М’якоть білувата, в ніжці жовтувата, на зрізі кольору не змінює, без вираженого запаху.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, споживаються лише шапки. Особливої цінності немає через свою рідкісність.


    Середовище і розповсюдження

Росте з червня до листопада, на пеньках та на трухлявих стовбурах тополі та інших дерев листяних порід. Рідкісний вид.


    Література

  • Зерова М. Я., Єлін Ю. Я., Коз’яков С. М. Гриби: їстівні, умовно істівні, неїстівні, отруйні. — К.: Урожай, 1979. – с. 264