Pleurotus djamor, Глива рожева, Глива лососева

Pleurotus djamor Глива рожева
(Глива лососева, Вєшєнка рожева)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Плевротові (Pleurotaceae)
Рід: Плеврот (Pleurotus)
Повна назва: Pleurotus djamor (Rumph. ex Fr.) Boedijn, 1959

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lentinus djamor (Rumph. ex Fr.) Fr., 1836
  • Pocillaria djamor (Rumph. ex Fr.) Kuntze, 1891
  • Crepidopus djamor (Rumph. ex Fr.) Overeem, 1927
  • Pleurotus eous (Berk.) Sacc., 1887
  • Pleurotus leptogrammus (Berk. & Broome) Sacc., 1887
  • Dendrosarcus eous (Berk.) Kuntze, 1898
  • Pleurotus ostreatoroseus Singer, 1961
  • Pleurotus incarnatus Hongo, 1973
  • Pleurotus salmoneostramineus Lj.N. Vassiljeva, 1973

    Опис   

Шапка діаметром 3 – 5 (10) см, язиковидна або округла, спочатку випукла, з тонким завернутим краєм, пізніше лопатева, з тонким, опущеним, іноді розтрісканим краєм. Поверхня шапки спочатку яскраво-рожева, пізніше сірувато-рожева, білувато-рожева, з жовтими цяточками.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, низько спускаються на ніжку, спочатку рожеві, червонувато-рожеві, пізніше білувато-рожеві, жовтувато-оранжеві.

Споровий порошок білий.

Ніжка висотою 1 – 2 см, діаметром 0,5 – 1 см, бічна, звужена до основи, зігнута, білувато-рожева.

М’якоть тонка, ніжна, білувата або рожевувата, без вираженого запаху.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.


    Середовище і розповсюдження

Розповсюджений в Південно-Східній Азії та на Далекому Сході Росії. В Україні в природному середовищі не зустрічається, однак вирощується штучно, на деревних, рослинних та зернових субстратах.



Pleurotus djamor1 Pleurotus djamor2 Pleurotus djamor3