Pholiota microspora
Синоніми і застарілі назви
- Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito & S. Imai, 1933
- Collybia nameko T. Ito, 1929
- Kuehneromyces nameko (T. Ito) S. Ito, 1959
Опис
Шапка діаметром 1 – 2 см, спочатку напівсферична, пізніше випукла. Поверхня шапки оранжево-коричнева, коричнево-жовта, слизька, покрита желеподібною речовиною.
Ніжка висотою 2 – 5 см, циліндрична, рівна або зігнута, того ж кольору, що й поверхня шапки, проте світліша.
М’якоть з приємним горіховим смаком.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим.
Середовище і розповсюдження
Росте на гнилій деревині, скупченими групами, пучками. Батьківщиною виду є Японія та Китай. В природному середовищі в Україні не зустрічається, проте вирощується штучно на органічних субстратах в промислових масштабах. Вирощується гриб в умовах підвищеної вологості (90 – 95 %). В маринованому виді широко розповсюджений в торгових мережах під назвою “опеньки”.