Peziza badia
Синоніми і застарілі назви
- Scodellina badia (Pers.) Gray, 1821
- Plicaria badia (Pers.) Fuckel, 1870
- Aleuria badia (Persoon) Gillet, 1879
- Pustularia badia (Persoon) Lambotte, 1887
- Galactinia badia (Pers.) Arnould, 1893
Опис
Плодові тіла діаметром 1 -6 (12) см, сидячі, спочатку майже округлі, пізніше чашовидні або блюдцевидні, рідше овальні, сплющені, хвилясті, скупчені. Гіменіальний шар гладенький, матовий, оливково-коричневий, темно-коричневий, розташований на внутрішній поверхні плодового тіла. Зовнішня поверхня стерильна, каштаново-бура, з білуватим дрібнозернистим нальотом.
Споровий порошок білий. Аски 300 * 12-15 мкм, циліндричної форми, 8-ми спорові. Спори 15-20 * 8-11 мкм, еліпсовидної форми, з бородавчастою поверхнею, та з 1 – 2-ма каплями олії.
М’якоть тонка, ламка, бурувата, без вираженого запаху та смаку.
Їстівний гриб 4 категорії, особливої харчової цінності немає. Використовується після 10-15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також сушеним.
Середовище і розповсюдження
Росте травня по вересень, в листяних, хвойних та змішаних лісах, в парках, на ґрунті, на залишках трухлявої деревини, невеликими та скупченими групами.
Розповсюджений на Правобережному Поліссі, в Правобережному Лісостепу, в Розтоцько-Опільських Лісах, в Карпатах.