Peziza badia

Peziza_badia_21 Пециця коричнева
 (Пециця каштаново-коричнева)
Відділ: Аскомікотові гриби (Ascomycota)
Клас: Пецицоміцети (Pezizomycetes)
Порядок: Пецицальні (Pezizales)
Сім’я: Пецицеві (Pezizaceae)
Рід: Пециця (Peziza)
Повна назва: Peziza badia Pers., 1800

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Scodellina badia (Pers.) Gray, 1821
  • Plicaria badia (Pers.) Fuckel, 1870
  • Aleuria badia (Persoon) Gillet, 1879
  • Pustularia badia (Persoon) Lambotte, 1887
  • Galactinia badia (Pers.) Arnould, 1893

    Опис  

Плодові тіла діаметром 1 -6 (12) см, сидячі, спочатку майже округлі, пізніше чашовидні або блюдцевидні, рідше овальні, сплющені, хвилясті, скупчені. Гіменіальний шар гладенький, матовий, оливково-коричневий, темно-коричневий, розташований на внутрішній поверхні плодового тіла. Зовнішня поверхня стерильна, каштаново-бура, з білуватим дрібнозернистим нальотом.

Споровий порошок білий. Аски 300 * 12-15 мкм, циліндричної форми, 8-ми спорові. Спори 15-20 * 8-11 мкм, еліпсовидної форми, з бородавчастою поверхнею, та з 1 – 2-ма  каплями олії.

М’якоть тонка, ламка, бурувата, без вираженого запаху та смаку.

Їстівний гриб 4 категорії, особливої харчової цінності немає. Використовується після 10-15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також сушеним.


   Середовище і розповсюдження

Росте травня по вересень, в листяних, хвойних та змішаних лісах, в парках, на ґрунті, на залишках трухлявої деревини, невеликими та скупченими групами.

Розповсюджений на Правобережному Поліссі, в Правобережному Лісостепу, в Розтоцько-Опільських Лісах, в Карпатах.



    Галерея

Peziza_badia_10 Peziza_badia_11 Peziza_badia_13
Peziza_badia_14 Peziza_badia_15 Peziza_badia_16
Peziza_badia_22 Peziza_badia_23 Peziza_badia_120

Автор фото: В. Шульга


     Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / С. Ф. Морочковський, М. Я. Зерова, З. Г. Лавітська, М. Ф. Смітська // Аскоміцети. – Т. 2, – К. : Наук. думка, 1969. – с. 362