Panus conchatus
Синоніми і застарілі назви
- Panus torulosus (Pers.) Fr., 1838
- Pleurotus carneotomentosus P. Kumm., 1871
- Lentinus carneotomentosus J. Schröt., 1889
- Pocillaria torulosa (Pers.) Kuntze, 1898
- Lentinus torulosus (Pers.) Lloyd, 1913
- Pleurotus torulosus (Pers.) Pilát, 1935
- Panus carneotomentosus Batsch
- Panus monticola Berk., 1851
- Panus vaporarius Bagl., 1865
- Lentinus percomis Berk. & Broome, 1875
- Lentinus divisus Schulzer, 1879
- Lentinus bresadolae Schulzer, 1885
- Lentinus obconicus Peck, 1906
Опис
Шапка діаметром 3 – 8 (10) см, лійковидна, вуховидна, нирковидна, часто неправильної мінливої форми, з з прямими або підвернутим, нерівним, іноді лопатевим краєм. Поверхня шапки спочатку лілувата, охряно-коричнева, з червонуватим відтінком, пізніше жовтувато-рудувата, оранжево-коричнювата, коричнева, іноді вицвітає до блідо-охряної.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, вузькі, прирослі, низько спускаються на ніжку, спочатку білувато-рудуваті, білувато-лілуваті, блідо-охряні, з червонуватим відтінком, пізніше жовто-коричневі.
Споровий порошок білий. Спори 6-8 * 3-4 мкм, видовжено-овально-циліндричної форми, з гладкою поверхнею.
Ніжка висотою 2,5 см, центральна або ексцентрична, іноді бокова, звужена до основи, волосиста, того ж кольору, що й поверхня шапки.
М’якоть тонка, щільна, коркувата, біла, солодкувата на смак, з приємним запахом.
Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до листопада, в листяних лісах, на пеньках, повалених стовбурах, та на живих ослаблених стовбурах дерев листяних порід, переважно на березах та осиках, групами, зростками, рідко.
В Україні зустрічається в Карпатах, на Прикарпатті, та на Правобережному Поліссі.
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 127