Mycetinis alliaceus

2 Часничник великий
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Омфалотові (Omphalotaceae)
Рід: Часничник (Mycetinis)
Повна назва:
Mycetinis alliaceus (Jacq.) Earle, 1909

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми

  • Marasmius alliaceus (Jacq.) Fr., 1838
  • Mycena alliacea (Jacq.) P. Kumm., 1871
  • Chamaeceras alliaceus (Jacq.) Kuntze, 1898
  • Marasmius alliaceus var. subtilis JE Lange, 1921

    Опис

Шапка діаметром 2 – 5 см, випукло-розпростерта, краї напівпрозорі. Поверхня гола, гладка, спочатку біла, білувата, коричнево-кремова, темно-жовта, червоно-коричнева, сіра, з віком світліє, з світлішим, рубчастим, опушеним краєм.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вільні, з проміжними пластиночками, з зазубреними краями, білуваті, сіруваті, рожево-білі.

Споровий порошок білий. Спори 7-11 * 5,5-8,5 мкм, широко-еліпсовидної або мигдалевидної форми.

Ніжка висотою 4 – 20 см, діаметром 0,1 – 0,5 см, циліндрична або сплюснута, порожниста, злегка рубчаста, коричнево-сіра, чорна, майже чорна, вгорі світліша, покрита борошнистим нальотом, з довгим кореневим відростком, біля основи з сірим міцелієм.

М’якоть тонка, білувата, з сильним запахом та смаком часнику.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується свіжим та сушеним в якості приправи.


    Середовище і розповсюдження

Росте з червня до листопада, у листяних та хвойних лісах, частіше в букових, на ґрунті, на гнилій деревині.

В Україні зустрічається в Лівобережному Лісостепу та в Карпатах.

Mycetinis alliaceus2 Mycetinis alliaceus3