Mycena rosella

Mycena rosella Міцена рожевувата
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Міценові (Mycenaceae)
Рід: Міцена (Mycena)
Повна назва: Mycena rosella (Fr.) P. Kumm., 1871

Неїстівний

    Синоніми і застарілі назви

  • Prunulus roseolus Murrill, 1916
  • Mycena roseola (Murrill) Murrill, 1916

    Опис   

Шапка діаметром 0,5 – 2 см, спочатку напівсферична, пізніше широко-дзвониковидна, конусовидна, конусовидно-розпростерта, з невеличким тупим бугорком посередині, з гострим, рубчастим краєм. Поверхня шапки гігрофанна,  гола, злегка радіально-борозниста, штрихувата, спочатку яскраво-рожева, кремово-рожева, жовтувато-рожева, пізніше брудно-рожева, з віком вицвітає до біло-коричнювато-рожевої, в вологу погоду майже прозора.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки рідкі, прирослі зубцем або злегка спускаються на ніжку, рожевуваті, з темнішим, червонуватим, зазубреним краєм.

Споровий порошок білий. Спори 6,5-10 * 3,5-5 мкм, еліпсовидної форми, з гладкою поверхнею.

Ніжка висотою до 2,5 – 5 см, діаметром 0,15 – 0,3 см, циліндрична, рівна або зігнута біля основи, ламка, порожниста, гладка, вгорі борошниста, нижче гола, блискуча, того ж кольору, що й поверхня шапки, або коричнювата, іноді рожевувато-жовтувата, з білим або жовтуватим шерстисто-волосистим опушенням біля основи.

М’якоть тонка, водяниста, блідо-рожева, білувата, в ніжці червонувата, без вираженого запаху.

Неїстівний гриб, харчової цінності немає через малі розміри.


    Середовище і розповсюдження

Росте з червня до кінця листопада, в хвойних та змішаних лісах, на вологих ділянках, на опалій хвої та на опалих дрібних гілочках, великими групами, колоніями.

Розповсюджений в Лівобережному Злаково-лучному Степу, та в Карпатах.


     Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 242
Mycena rosella1 Mycena rosella2 Mycena rosella3