Lycoperdon nigrescens

Lycoperdon nigrescens Дощовик чорніючий
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Дощовик (Lycoperdon)
Повна назва: Lycoperdon nigrescens Wahlenb., 1794

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lycoperdon album var. nigrescens (Pers.) Pers., 1801
  • Lycoperdon foetidum Bonord., 1851

    Опис   

Плодові тіла діаметром 2 – 3,5 см, висотою 2 – 5 см, округло-грушовидної форми.

Екзоперидій (зовнішня оболонка) спочатку білий, пізніше коричневий, при дозріванні чорно-коричневий, покритий гострими, спочатку коричневими пізніше чорно-коричневими шипами, довжиною 1 – 2 мм, з’єднаними в групи верхівками. З віком шипи осипаються залишаючи на поверхні яскраві плями та сітчастий візерунок.

Ендоперидій (внутрішня оболонка) тонкий, паперопобідний, спочатку білий, пізніше жовто-коричневий.

Глеба спочатку біла, пізніше оливкова, при дозріванні порошиста, розташована на добре розвинутій стерильній тканині.

Споровий порошок оливково-коричневий. Спори 4-4,5 мкм, округлої форми.

Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти). Використовується вареним, смаженим, без попереднього відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з червня до листопада, в хвойних, рідко в листяних лісах, на кислих ґрунтах, поодинці та невеликими групами.

Lycoperdon nigrescens1 Lycoperdon nigrescens2 Lycoperdon nigrescens3

    Приготування дощовиків