Lycoperdon lividum

Lycoperdon lividum Дощовик каштановий
 (Лікопердон каштановий)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Дощовик (Lycoperdon)
Повна назва: Lycoperdon lividum Pers., 1809

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lycoperdon spadiceum Pers., 1809

    Опис   

Плодові тіла діаметром 1 – 5  см, округлої, приплюснуто-округлої або грушовидної форми, з ніжковидно видовженою, складчастою основою, з стерильною тканиною в основі, з тяжками міцелію.

Екзоперидій (зовнішня оболонка) зернистий, без шипиків, стійкий, спочатку білий, пізніше сіруватий, згодом мідно-жовтий, жовто-бурий, охряний.

Ендоперидій (внутрішня оболонка) гладкий, папероподібний, спочатку блідо-коричнюватий, жовтувато-коричнюватий, пізніше сірий, сірувато-коричнюватий, при дозріванні утворює округлий невеликий отвір в вершині для вивільнення спорової маси.

Глеба (спороносний шар) спочатку біла, пізніше жовтувата, оливкова, оливково-коричнева, при дозріванні коричнева, порошиста, розташована на стерильній тканині. Стерильна тканина камерна, губчаста, спочатку білувата, пізніше коричнева, темно-коричнева.

Споровий порошок коричневий або буруватий. Спори 3,5-5 мкм, округлої форми, з гладкою або шершавою поверхнею, жовті, коричнювато-жовті, оливково-бурі.

Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти). Використовується вареним, смаженим, без попереднього відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте в хвойних, листяних та змішаних лісах, на відкритих ділянках, на піщаних ґрунтах, поодинці та групами.

Зустрічається на Лівобережному Поліссі.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 464

    Приготування дощовиків