Lycoperdon atropurpureum
Синоніми і застарілі назви
- Lycoperdon molle var. atropurpureum (Vittad.) F. Smarda, 1958
Опис
Плодове тіло діаметром 3 – 5 см, висотою 3 – 8 см, округле або широко-яйцевидне, ніжковидно звужене біля основи, формує коротку, товсту, біля основи складчасту псевдоніжку, з білими тяжками міцелію на кінці.
Екзоперидій (зовнішня оболонка) спочатку білуватий, пізніше буро-жовтуватий, світло-коричневий, борошнисто-зернистий або покритий дрібними, нестійкими, при дозріванні відпадаючими шипиками.
Ендоперидій (внутрішня оболонка) гладкий, сіро-коричневий, при дозріванні утворює невеликий отвір у вершині для вивільнення спорової маси.
Глеба (спороносний шар) спочатку біла, пізніше сіро-оливкова, коричнювата, пурпурово-коричнева, фіолетово-коричнева, розташована на стерильній тканині. Стерильна тканина світло-коричнева, нечітко відділена від глеби.
Споровий порошок буруватий. Спори 4,5-6 мкм, округлої форми, з шипуватою поверхнею, світло-буруваті.
Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти). Використовується вареним, смаженим, без попереднього відварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте в листяних, хвойних та змішаних лісах, в лісових насадженнях та парках, на ґрунті, рідко.
Рідкісний вид. Зустрічається в Правобережному Злаково-Лучному Степу.