Lepista irina, Лепіста фіалкова, Рядовка фіалкова

Lepista_irina_4 Лепіста фіалкова
(Лепіста парфюмерна, Рядовка фіалкова)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Рядовкові (Tricholomataceae)
Рід: Лепіста (Lepista)
Повна назва: Lepista irina (Fr.) H.E. Bigelow, 1959

Умовно їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Tricholoma irinum (Fr.) P. Kumm., 1871
  • Gyrophila irina (Fr.) Quél., 1886
  • Rhodopaxillus irinus (Fr.) Métrod, 1942
  • Clitocybe irina (Fr.) H.E. Bigelow & A.H. Sm., 1969

    Опис   

Шапка діаметром 2 – 13 см, м’ясиста, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, з прямим, часто хвилястим краєм. Поверхня шапки гладка, спочатку білувата, пізніше жовтувата, рожево-коричнева, часто з буруватим плямами.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, іноді злегка спускаються на ніжку, спочатку білуваті, пізніше світло-рожево-бурі.

Споровий порошок рожевувато-кремовий. Спори 7-10,5 * 3-5 мкм, еліпсовидної форми, з гладкою або дрібно-бородавчастою поверхнею.

Ніжка висотою 4 – 15 см, діаметром 1 – 3 см, циліндрична, іноді злегка булавовидно потовщена біля основи, волокниста, спочатку блідувата, пізніше з буруватим або рожевуватим відтінком.

М’якоть м’яка, білувата, рожевувата або бурувата, без смаку, з запахом кореня фіалки.

Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання (відвар злити), вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з вересня до кінця листопада, в листяних лісах, в садах, парках, на лугах, на пасовищах, на вологих ділянках, групами.

Розповсюджений по всьому Поліссі, в Лісостепу та на Прикарпатті.



     Галерея

Lepista_irina_5 Lepista_irina_6 Lepista_irina_4

Автор фото: В. Шульга


    Література

  • Зерова М. Я., Єлін Ю. Я., Коз’яков С. М. Гриби: їстівні, умовно істівні, неїстівні, отруйні. — К.: Урожай, 1979.