Leccinum variicolor, Підберезник різнокольоровий

Leccinum variicolor3 Підберезник різнокольоровий
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Болетальні (Boletales)
Сім’я: Болетові (Boletaceae)
Рід: Бабка (Leccinum)
Повна назва: Leccinum variicolor Watling, 1969

Їстівний, 2 категорія

    Синоніми

  • Krombholziella variicolor (Watling) Šutara, 1982
  • Boletus variicolor (Watling) Hlavácek, 1988
  • Leccinum variicolor f. atrostellatum Lannoy & Estadès, 1991
  • Leccinum variicolor f. sphagnorum Lannoy & Estadès, 1991
  • Leccinum variicolor var. bertauxii Lannoy & Estadès, 1991

    Опис   

     Шапка діаметром 5 – 10 см, спочатку напівсферична, пізніше випукла, випукло-розпростерта, з тупим краєм. Поверхня шапки гладка, гола, з віком слабо слизиста, сіра, темно-коричнева, з поздовжніми смугами жовтуватого або світло-сірого кольору.

    Гіменофор трубчастий, спочатку білуватий, пізніше світло-коричневий, кремовий. Пори дрібні, округлі.

    Споровий порошок світло-коричневий. Спори 14-20 * 5-6 мкм.

    Ніжка висотою 5 – 20 см, діаметром 2 – 2,5 см, циліндрична, злегка потовщена біля основи, потоншена біля шапки, щільна, суцільна, поздовжньо-волокниста, світла, покрита бурими або темно-сірими  лусочками.

    М’якоть в шляпці м’ясиста, в ніжці спочатку щільна, пізніше тверда, волокниста, біла, на зрізі рожевіє, на трубочках злегка синіє, в ніжці рожевіє або зеленіє, з кислуватим смаком та слабким  запахом.

    Їстівний гриб 2 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим, соленим, сушеним.


    Середовище і розповсюдження

Росте з червня до жовтня, в листяних березових та змішаних з березою лісах, на узліссях, на сонячних галявинах, в траві та на ґрунті, невеликими групами.

Інформації про розповсюдження в Україні немає.

Leccinum variicolor2 Leccinum variicolor1 Leccinum variicolor