Lactarius umbrinus
Синоніми і застарілі назви
- Galorrheus umbrinus (Fr.) P. Kumm., 1871
- Lactifluus umbrinus (Pers.) Kuntze, 1891
Опис
Шапка діаметром 4 – 8 см, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з потрісканим, краєм. Поверхня шапки спочатку волосиста, пізніше гола, суха, сірувато-коричнева, темно-коричнева, темно-сіро-коричнева, коричнева.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки широкі, прирослі, злегка спускаються на ніжку, жовтуваті, кремові.
Споровий порошок білий. Спори 9-10 * 7-8 мкм, овально-округлої форми, з бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 2 – 5 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, часто звужена до основи, гладка, спочатку сірувата, пізніше того ж кольору, що й поверхня шапки.
М’якоть тонка, ламка, спочатку білувата, пізніше сіра, на зрізі кольору не змінює, або злегка темніє, пекуче-їдка на смак, з слабо вираженим запахом. Молочний сік білий, на повітрі темніє, дуже пекуче-їдкий на смак.
Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується соленим, після 1 – 2 денного вимочування, та 15-ти хвилинного відварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте з вересня до жовтня, в хвойних соснових та змішаних лісах, поодинці та групами, рідко, утворює мікоризу з сосною.
Дуже рідкісний вид. В Україні зустрічається в Лівобережному Лісостепу.