Lactarius subdulcis
Синоніми і застарілі назви
- Galorrheus subdulcis (Pers.) P. Kumm., 1871
- Lactifluus subdulcis (Pers.) Kuntze, 1891
Опис
Шапка діаметром 3 – 8 см, спочатку випукла з гострим бугорком посередині, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, іноді з гострим бугорком посередині, з опущеним, тонким, плоским, іноді рубчастим краєм. Поверхня шапки гола, суха, гладенька, матова, червоно-бура, червоно-коричнева, червоно-оранжево-коричнева, рудувато-коричнева, темніша в центрі, з віком вицвітає, без концентричних зон.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, іноді злегка спускаються на ніжку, спочатку білуваті, жовтуваті, пізніше жовтувато-червонуваті, рудо-червонуваті, коричнево-червонуваті.
Споровий порошок білий або жовтий. Спори 7-10 * 6,5-8 мкм, овально-округлої форми.
Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 0,5 – 1,5 см, циліндрична, іноді зігнута, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, бурувато-червонувата, внизу коричнево-пурпурова, темно-червоно-бура, біля самої основи з червоним волосисто-повстистим опушенням.
М’якоть щільна, тонка, ламка, жовто-червонувата, бурувато-червонувата, в основі ніжки темно-бурувато-червонувата, на зрізі кольору не змінює, солодкувата або злегка гіркувата на смак, з приємним запахом. Молочний сік водянисто-білий, на повітрі кольору не змінює, солодкуватий або гіркуватий на смак.
Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується соленим та маринованим.
Середовище і розповсюдження
Росте з червня до листопада, в листяних, хвойних та змішаних лісах, на вологих ділянках, групами.
В Україні зустрічається в Лівобережному Лісостепу та на Прикарпатті.