Lactarius sphagneti

Lactarius sphagneti2 Хрящ-молочник болотяний
 (Хрящ-молочник сфагновий)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius sphagneti (Fr.) Neuhoff, 1956

Умовно їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lactarius subdulcis var. sphagneti Fr., 1855

     Опис

Шапка діаметром 1 – 3 см, спочатку плоско-випукла, пізніше випукло-розпростерта, увігнуто-розпростерта, увігнута, з гострим горбочком посередині, з тонким зморшкуватим, смугастим краєм. Поверхня шапки спочатку дрібно-бородавчаста, клейка, оранжево-коричнева, рудо-коричнева, пізніше дрібно-луската, суха, матова, рожево-коричнева, в центрі темно-оливкова, темно-червоно-коричнева, світліша біля краю.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки рідкі, товсті, прирослі, злегка спускаються на ніжку, спочатку блідо-охряні, пізніше оранжево-червонуваті.

Споровий порошок блідо-жовтуватий. Спори 6,5-8,5 * 5,5-7,5 мкм, овально-округлої форми, з гребінчасто-бородавчастою поверхнею.

Ніжка висотою 2 – 4 см, діаметром  0,1 – 0,5 см, циліндрична, іноді звужена до основи, спочатку суцільна, пізніше порожниста, того ж кольору, що й поверхня шапки, або світліша чи темніша.

М’якоть тонка, ламка, брудно-жовтувата з рожевим відтінком, на зрізі кольору не змінює, солодкувата на смак, без вираженого запаху. Молочний сік білий, на повітрі кольору не змінює, солодкуватий на смак, з злегка гіркуватим післясмаком.

Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується соленим, після 1 – 2 денного вимочування, та 15-ти хвилинного відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до вересня,  на сфагнових болотах, серед мохів, на купинах моху,  невеликими групами, рідко.

В Україні зустрічається в Лівобережному Лісостепу.

Lactarius sphagneti Lactarius sphagneti1 Lactarius sphagneti3