Lactarius semisanguifluus
Опис
Шапка діаметром 3 – 10 см, спочатку напівсферична, випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, лійковидна, з опущеним, тонким краєм. Поверхня шапки суха, в вологу погоду клейкувата, з вузькими темними зеленими або світло-зеленими концентричними зонами, червонувато-оранжева, брудно-оранжева, зеленувато-руда, біля країв зеленувата, рідко повністю зеленувата, в місцях дотику спочатку червоніє, потім зеленіє.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, спочатку світло-охряні, пізніше оранжево-охряні, в зрілості з темно-зеленими плямами.
Споровий порошок світло-охряний. Спори 7-9,5 * 6-7,5 мкм, еліпсовидної форми, з бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 3 – 5 см, діаметром 0,5 – 2 см, циліндрична, рівна, іноді звужена біля основи, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, вгорі білувата, внизу того ж кольору, що й поверхня шапки, з зеленими плямами.
М’якоть щільна, м’ясиста, жовтувата, під шкіркою шапки зеленувата, солодкувата на смак, з приємним фруктовим запахом. Молочний сік оранжевий, на повітрі стає спочатку пурпуровим, потім темно-пурпуровим, спочатку солодкуватий на смак, потім гіркуватий або пекуче-гіркуватий.
Їстівний гриб 2 категорії. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з серпня до жовтня, в хвойних та змішаний лісах, з соснами, групами.