Lactarius sanguifluus

Lactarius sanguifluus Рижик червоний
(Хрящ-молочник криваво-черовний) 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius sanguifluus (Paulet) Fr., 1838

Їстівний, 1 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lactifluus sanguifluus (Paulet) Kuntze, 1891

    Опис

Шапка діаметром 4 – 10 (15) см, м’ясиста, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше увігнуто-розпростерта, лійковидна, з опущеним або рівним краєм. Поверхня шапки гладка, гола, блискуча, в вологу погоду клейкувата, оранжево-руда, червоно-руда, часто з зеленуватими розмитими плямами, без концентричних зон.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, злегка спускаються на ніжку, спочатку світло-охряні, пізніше коричнювато-червоні, в місцях дотику спочатку коричневіють, потім зеленіють.

Споровий порошок світло-охряний. Спори 7,5-9,5 * 6-8 мкм, еліпсовидної форми, з велико-бородавчастою поверхнею.

Ніжка висотою 3 – 6 см, діаметром 1 – 3  см, циліндрична, рівна, звужена до основи, порожниста, покрита борошнистим нальотом та червоними ямками, того ж кольору, що й поверхня шапки..

М’якоть щільна, жовтувата, над пластинками криваво-червона, в основі ніжки криваво-червона або оранжева, на зрізі повільно зеленіє, з гоструватим смаком та приємним запахом. Молочний сік криваво-червоного кольору.

Їстівний гриб 1 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до жовтня, в хвойних гірських лісах, невеликими групами, ріко.

Занесений до Червоної Книги України зі статусом “вразливий”.

Lactarius sanguifluus1 Lactarius sanguifluus2 Lactarius sanguifluus3