Lactarius salmonicolor

Lactarius salmonicolor Рижик лососевий
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair, 1953

Їстівний, 1 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lactarius salmoneus R. Heim & Leclair, 1950
  • Lactarius subsalmoneus Pouzar, 1954

    Опис

Шапка діаметром 4 – 12 см, м’ясиста, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше увігнуто-розпростерта, лійковидна, іноді з невеликим бугорком посередині, з опущеним або рівним краєм. Поверхня шапки гладка, гола, в вологу погоду клейкувата, світло-оранжева, кольору лосося, ніколи не набуває зеленуватого відтінку, слабко концентрично-зональна.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, товсті, злегка спускаються на ніжку, охряно-оранжева,  з віком дуже рідко з зеленуватим відтінком.

Споровий порошок світло-охряний. Спори 7-9 * 6-7,5 мкм, еліпсовидної форми, з бородавчастою поверхнею.

Ніжка висотою 2 – 8 см, діаметром 1 – 3  см, циліндрична, рівна, звужена до основи, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, жовто-оранжева, темно-оранжева.

М’якоть щільна, білувата, блідо-охряна, без зеленуватого відтінку, на зрізі через деякий (не відразу) час змінює колір на червонувато-коричневий, гіркувата на смак, з приємним фруктовим запахом. Молочний сік червоно-помаранчевий, морквяний, на повітрі кольору не змінює, з злегка гіркуватим смаком.

Їстівний гриб 1 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в хвойних лісах, з ялицями та ялинами, поодинці та групами, утворює мікоризу з ялицями та ялинами.

В Україні зустрічається в Карпатах.

Lactarius salmonicolor1 Lactarius salmonicolor2 Lactarius salmonicolor3