Lactarius salmonicolor
Синоніми і застарілі назви
- Lactarius salmoneus R. Heim & Leclair, 1950
- Lactarius subsalmoneus Pouzar, 1954
Опис
Шапка діаметром 4 – 12 см, м’ясиста, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше увігнуто-розпростерта, лійковидна, іноді з невеликим бугорком посередині, з опущеним або рівним краєм. Поверхня шапки гладка, гола, в вологу погоду клейкувата, світло-оранжева, кольору лосося, ніколи не набуває зеленуватого відтінку, слабко концентрично-зональна.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, товсті, злегка спускаються на ніжку, охряно-оранжева, з віком дуже рідко з зеленуватим відтінком.
Споровий порошок світло-охряний. Спори 7-9 * 6-7,5 мкм, еліпсовидної форми, з бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 2 – 8 см, діаметром 1 – 3 см, циліндрична, рівна, звужена до основи, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, жовто-оранжева, темно-оранжева.
М’якоть щільна, білувата, блідо-охряна, без зеленуватого відтінку, на зрізі через деякий (не відразу) час змінює колір на червонувато-коричневий, гіркувата на смак, з приємним фруктовим запахом. Молочний сік червоно-помаранчевий, морквяний, на повітрі кольору не змінює, з злегка гіркуватим смаком.
Їстівний гриб 1 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим, соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до жовтня, в хвойних лісах, з ялицями та ялинами, поодинці та групами, утворює мікоризу з ялицями та ялинами.
В Україні зустрічається в Карпатах.