Lactarius resimus

Lactarius resimus Хрящ-молочник справжній
 (Груздь справжній)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius resimus (Fr.) Fr., 1838

Умовно їстівний, 1 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Galorrheus resimus (Fr.) P. Kumm., 1871
  • Lactifluus resimus (Fr.) Kuntze, 1891

    Опис

Шапка діаметром 5 – 12 (20) см, м’ясиста, спочатку випукла, з загнутим пухнастим краєм,  пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, лійковидна, з опущеним ворсистим краєм. Поверхня шапки суха, в вологу погоду слизиста, клейкувата, при підсиханні блискуча, спочатку молочно-біла, брудно-біла, пізніше брудно-жовтувата, часто з світлішими концентричним зонами, в місцях дотику рудіє.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, широкі, злегка набігають на ніжку, спочатку білі, з жовтуватим краєм, пізніше жовтуваті.

Споровий порошок білий або жовтуватий. Спори 7-9 * 5,5-7 мкм, еліпсовидної або майже округлої форми, з сітчастою орнаментацією.

Ніжка висотою 2 – 7 см, діаметром 1 – 3  см, циліндрична, спочатку суцільна, пізніше порожниста, гладка, гола, суха, того ж кольору, що й поверхня шапки, біля основи рудувата.

М’якоть щільна, м’ясиста, пізніше крихка, біла, з гострим смаком, та приємним запахом. Молочний сік білий, на повітрі жовтіє, їдкий на смак.

Умовно їстівний гриб 1 категорії. Використовується соленим після 15-ти хвилинного відварювання, або 2-х денного вимочуваня.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до вересня, в листяних та змішаних лісах, з березами, в молодих березняках, на піщаних ґрунтах, групами, великими групами, утворює мікоризу з березами.

Lactarius resimus1 Lactarius resimus2 Lactarius resimus3