Lactarius pterosporus
Опис
Шапка діаметром 4 – 10 см, м’ясиста, спочатку випукла, з загнутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта. Поверхня шапки гола, суха, матова, бархатиста, з віком зморшкувата, охряна, коричнева, сірувато-коричнювата.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки товсті, прирослі, злегка спускаються на ніжку, спочатку кремові, пізніше охряно-жовті, охряно-оранжеві, в місцях дотику рожевіють.
Споровий порошок світло-охряний. Спори 7-8,5 * 6-7,5 мкм, еліпсовидної або майже сферичної форми, з гребенями.
Ніжка висотою 2,5 – 6 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, іноді звужується біля основи, спочатку суцільна, пізніше порожниста, матова, охряна, кремова, рідше білувата.
М’якоть щільна, білувата, на зрізі рожевіє, пекуче-їдка на смак, з фруктовим запахом. Молочний сік білий, на повітрі через деякий час зеленіє, пекуче-їдкий на смак.
Неїстівний гриб, або умовно їстівний після тривалого вимочування. Враховуючи його рідкісність, харчової цінності не має.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до листопада, в листяних та змішаних лісах, переважно з дубами та грабами, рідко. Рідкісний вид.