Lactarius porninsis

Lactarius porninsis3 Хрящ-молочник оранжевий
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius porninsis Rolland, 1889

Умовно їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lactarius porninae Rolland, 1889
  • Lactifluus porninae (Rolland) Kuntze, 1898

     Опис

Шапка діаметром 3 – 8 см, спочатку випукла, з підвернутим краєм,  пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнута посередині, з тонким, опущеним або рівним  краєм. Поверхня шапки гола, в вологу погоду клейка, оранжево-жовта, червоно-оранжева, з червоними концентричним зонами, або без них.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, злегка спускаються на ніжку, спочатку світло-охряні, пізніше оранжево-охряні.

Споровий порошок світло-охряний. Спори 7,5-9,5 * 5,5-7,5 мкм, овально-округлої форми.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром  0,5 – 1,5 см, циліндрична, іноді звужена до основи, щільна, спочатку суцільна, з віком порожниста, спочатку гладка, пізніше зморшкувата, охряна або світло-оранжева.

М’якоть щільна, білувата, в ніжці охряно-оранжева, на зрізі кольору не змінює, солодкувата або гіркувата на смак, з сильним приємним запахом апельсинової кірки. Молочний сік білий, густий, липкий, на повітрі кольору не змінює, солодкуватий або гіркуватий на смак.

Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується соленим, після 1 – 2 денного вимочування, та 15-ти хвилинного відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в хвойних модринових лісах, невеликими групами, рідко, утворює мікоризу з модриною.


Схожі види

Хрящ-молочник неїдкий (Lactarius aurantiacus), має менш їдкий, слабо гіркуватий смак, м’який запах, та не росте з модринами.

Хрящ-молочник чахлий (Lactarius tabidus), відрізняється  молочним соком, що на повітрі жовтіє.

Lactarius porninsis Lactarius porninsis1 Lactarius porninsis2