Lactarius pergamenus
Синоніми і застарілі назви
- Galorrheus pergamenus (Sw.) P. Kumm., 1871
- Lactifluus pergamenus (Sw.) Kuntze, 1891
- Lactarius piperatus var. pergamenus (Sw.) Bataille, 1908
- Lactarius piperatus f. pergamenus (Sw.) S. Imai, 1938
Опис
Шапка діаметром 5 – 15 (20) см, м’ясиста, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, лійковидна, з загнутим хвилястим краєм. Поверхня шапки гола, гладка або зморшкувата, суха, спочатку біла, пізніше біло-жовтувата, з жовтуватими або охряними плямами.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, прирослі, злегка спускаються на ніжку, спочатку білуваті, жовтуваті, пізніше жовтувато-білуваті, рожевувато-білуваті.
Споровий порошок білий. Спори 7-8,5 * 6-7 мкм, овально-округлої форми, з бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 6 – 10 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, іноді звужена до основи, щільна, гладка, біла.
М’якоть м’ясиста, ламка, біла, на зрізі кольору не змінює, пекуче-їдка на смак. Молочний сік білий, на повітрі кольору не змінює, дуже пекуче-їдкий на смак.
Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується лише соленим, після 2 – 3 денного вимочування або 15-ти хвилинного виварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте з серпня до вересня, в листяних, хвойних та змішаних лісах, групами.
Зустрічається в Правобережному Лісостепу.
Галерея
Автор фото: В. Шульга
Схожі види
- Хрящ-молочник перцевий (Lactarius piperatus), відрізняється коротшою ніжкою, гладкою поверхнею шапки, та молочним соком, що на повітрі набуває зеленуватого або голубо-зеленого кольору.
Література
- Сержанина Г. И. Шляпочные грибы Белоруссии. — Минск: Наука и техника, 1984