Lactarius pallidus
Синоніми і застарілі назви
- Galorrheus pallidus (Pers.) P. Kumm., 1871
- Lactifluus pallidus (Pers.) Kuntze, 1891
Опис
Шапка діаметром 4 – 8 (12) см, спочатку випукла, з закрученим краєм, пізніше увігнуто-розпростерта, іноді лійковидна, з плоским краєм. Поверхня шапки гола, суха, блискуча, в вологу погоду слизиста або клейкувата, блідо-охряна, світло-червонувато-жовта, червонувато-сірувато-жовта, червонувато-сірувато-охряна.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, прирослі, іноді злегка спускаються на ніжку, спочатку білі, пізніше світло-охряно-червонуваті.
Споровий порошок світло-охряний. Спори 8-9 * 6-7 мкм, овально-округлої форми, з шипуватою поверхнею.
Ніжка висотою 3 – 9 см, діаметром 0,5 – 2,5 см, циліндрична, іноді звужена до основи, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, гладка, того ж кольору, що й поверхня шапки або світліша.
М’якоть щільна, товста, білувата, рожевувато-білувата, під шкіркою темніша, в основі ніжки рудувато-червонувата, на зрізі кольору не змінює, солодкувата або злегка гострувата на смак, з приємним запахом. Молочний сік білий, на повітрі забарвлення не змінює, або злегка жовтіє, солодкуватий, згодом гоструватий на смак.
Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується лише соленим, після 1 – 2 денного вимочування, та 15-ти хвилинного відварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до жовтня, в листяних лісах, поодинці та невеликими групами, утворює мікоризу з дубами та буками.
Розповсюджений на Правобережному Поліссі, в Західному, Правобережному та Лівобережному Лісостепу, в Розтоцько-Опільських Лісах.
Галерея