Lactarius musteus

Lactarius musteus Хрящ-молочник білий
(Хрящ-молочник моховий) 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius musteus Fr., 1838

Умовно їстівний, 3 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lactifluus musteus (Fr.) Kuntze, 1891

     Опис

Шапка діаметром 4 – 10 см, спочатку випукла, з підвернутим, гладким краєм,  пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, іноді лійковидна, іноді ексцентрична, з опущеним, рубчастим краєм. Поверхня шапки спочатку злегка ворсиста ближче до країв, пізніше гола, в вологу погоду клейка, при підсиханні суха, блискуча, спочатку охряно-сіра, пізніше з іржавими або червонувато-сірими плямами.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, злегка спускаються на ніжку, спочатку білуваті, пізніше червонувато-жовтуваті, в місцях дотику набувають іржаво-коричневого забарвлення.

Споровий порошок жовтуватий або світло-кремовий. Спори 8-9 * 6,5-7 мкм, еліпсовидної або майже округлої форми.

Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 1,5 – 4  см, циліндрична, іноді зігнута, спочатку суцільна, щільна, з віком з порожниною, зморшкувата, спочатку клейка, пізніше суха, того ж кольору, що й поверхня шапки.

М’якоть білувата, блідо-кремова, на зрізі набуває іржаво-коричневого забарвлення, солодкувата на смак, з приємним фруктовим запахом. Молочний сік білий, на повітрі стає сірчано-жовтим, солодкуватий на смак.

Умовно їстівний гриб 3 категорії. Використовується соленим, після 1 – 2 денного вимочування, та 15-ти хвилинного відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до жовтня, в соснових лісах, на сухих піщаних ґрунтах, серед моху, поодинці та групами, рідко. Рідкісний вид.

Lactarius musteus 1 Lactarius musteus 3