Lactarius mammosus

Lactarius mammosus Хрящ-молочник сосочковий
(Груздь сосочковий) 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius mammosus Fr., 1838

Умовно їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lactifluus mammosus (Fr.) Kuntze, 1891

     Опис

Шапка діаметром 3 – 9 см, м’ясиста, спочатку випукла, з підігнутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, увігнуто-розпростерта, здебільшого з бугорком посередині, з розпростертим краєм. Поверхня шапки волокнисто-луската або повстисто-волокниста, суха, голубувато-сіра, сіро-коричнева, темно-коричнева, чорно-коричнева, темно-сіро-бура, іноді з фіолетовим або рожевим відтінком, вицвітає до жовтуватої.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, злегка спускаються на ніжку, спочатку білуваті, жовтуваті, палеві, пізніше червонувато-рудуваті, в місцях дотику коричневіють.

Споровий порошок білуватий або кремовий. Спори 6,5-9 * 5-6,5 мкм, овально-округлої форми.

Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 0,8 – 2  см, циліндрична, щільна, спочатку суцільна, пізніше з порожнистим каналом, гладка, спочатку білувата, пізніше того ж кольору, що й поверхня шапки, в місцях дотику набуває охряно-бурого забарвлення.

М’якоть щільна, ламка, білувата, під шкіркою темнувата, в ніжці червонувато-рудувата, з солодкуватим смаком та без вираженого запаху, в зрілих екземплярів з приємним запахом. Молочний сік білий, на повітрі кольору не змінює, спочатку солодкуватим, згодом пекучий, гіркий на смак.

Умовно їстівний гриб 4 категорії, або неїстівний. Використовується лише соленим, після 2-х денного вимочування та 20-ти хвилинного відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до жовтня, в хвойних та змішаних лісах, на сухих, піщаних ґрунтах, серед моху, групами.

Lactarius mammosus1 Lactarius mammosus2 Lactarius mammosus3