Lactarius hysginus

Lactarius hysginus3 Хрящ-молочник червонуватий
 (Хрящ-молочник звичайний)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius hysginus (Fr.) Fr., 1838

Неїстівний

    Синоніми і застарілі назви

  • Lactifluus hysginus (Fr.) Kuntze, 1891

     Опис

Шапка діаметром 4 – 10 см, спочатку  випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, іноді майже лійковидна, часто асиметрична, з опущеним, хвилястим або лопатевим краєм. Поверхня шапки радіально-зморшкувата, невиразно концентрично-зональна, слизиста, липка, блискуча, червонувато-сіро-коричнева, червонувато-коричнева, біля країв світліша, жовтувата.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, іноді злегка спускаються на ніжку, спочатку кремові, жовтуваті, пізніше оранжево-світло-охряні.

Споровий порошок світло-охряний. Спори 6,5-7,5 * 5,5-6,5 мкм, овально-округлої форми.

Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 1 – 2,5 см, циліндрична або потовщена в середній частині, звужена до основи, часто зігнута, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, гладка, суха, матова, того ж кольору, що й поверхня шапки, або світліша, світло-кремова, рожевувата.

М’якоть щільна, білувата, блідо-кремова або жовтувата, під шкіркою коричнювата, на зрізі більш жовтіє, пекуче-їдка на смак, з сильним приємним запахом. Молочний сік білий, на повітрі кольору не змінює, пекуче-їдкий на смак.

Неїстівний гриб.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в хвойних лісах, під соснами, на кислих ґрунтах, групами, рідко.

В Україні зустрічається в Лівобережному Лісостепу та на Правобережному Поліссі.

Lactarius hysginus Lactarius hysginus1 Lactarius hysginus2