Lactarius deliciosus
Синоніми і застарілі назви
- Galorrheus deliciosus (L.) P. Kumm., 1871
- Lactifluus deliciosus (L.) Kuntze, 1891
Опис
Шапка діаметром 4 – 15 (20) см, м’ясиста, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше увігнуто-розпростерта, лійковидна, іноді з невеликим бугорком посередині, з опущеним або рівним краєм. Поверхня шапки гладка, гола, в вологу погоду клейкувата, рудувата, оранжево-рудувата, іноді з зеленуватими або синюватими розпливчастими плямами, часто з темнішими концентричними зонами.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, злегка спускаються на ніжку, охряні або жовтувато-оранжеві, в місцях дотику зеленіють.
Споровий порошок світло-охряний або жовтий. Спори 7-10 * 6-8 мкм.
Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 1 – 3 см, циліндрична, рівна, звужена до основи, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, з ямчастою поверхнею, того ж кольору, що й поверхня шапки, або світліша.
М’якоть щільна, в шапці жовтувата, в ніжці білувата, під шкіркою оранжева, на зрізі зеленіє, з приємним фруктовим запахом. Молочний сік оранжево-червоний, густий, на смак гоструватий, проте не їдкий, на повітрі зеленіє.
Їстівний гриб 1 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим, соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до жовтня, в хвойних лісах, з соснами та ялинами, в траві, серед моху, поодинці та групами.
Розповсюджений по всьому Поліссі, в Правобережному та Лівобережному Лісостепу.
Галерея
Автор фото: В. Шульга
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 54 – 55
Посилання на сторінку
Шульга В.М. Рижик звичайний (Lactarius deliciosus) – Світ грибів України [Електронний ресурс] URL: http://gribi.net.ua/lactarius-deliciosus