Lactarius chrysorrheus

Lactarius chrysorrheus Хрящ-молочник золотисто-жовтий
 (Груздь золотисто-жовтий)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius chrysorrheus Fr., 1838

Умовно їстівний, 4 категорія

    Синоніми

  • Galorrheus chrysorrheus (Fr.) P. Kumm., 1871
  • Lactarius theiogalus var. chrysorrheus (Fr.) Quél., 1886
  • Lactifluus chrysorrheus (Fr.) Kuntze, 1891

    Опис

Шапка діаметром 4 – 6 (10) см, спочатку випукла, з загнутим краєм,  пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з опущеним або плоским, рівним, тонким краєм. Поверхня шапки гола, в вологу погоду клейкувата, охряно-червонувата, охряно-оранжева, охряна, оранжева, руда, оранжево-руда, оранжево-рожева, червонувато-жовтувата, з темнішими концентричними зонами та плямами.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, злегка спускаються на ніжку, спочатку кремові, пізніше того ж кольору, що й шапка.

Споровий порошок білуватий або світло-охряний. Спори 7-8,5 * 6-6,5 мкм, еліпсовидної або майже округлої форми.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 0,7 – 1,2 (2)  см, циліндрична, іноді потовщена біля основи, спочатку суцільна, пізніше порожниста, гладка, гола, біля основи волосиста, спочатку біла, пізніше того ж кольору, що й шапка, вгорі світліша.

М’якоть товста, ламка, біла, в основі ніжки рудувата, на зрізі жовтіє, гостра на смак, без вираженого запаху. Молочний сік білий, на повітрі швидко набуває сірчано-жовтого забарвлення, спочатку солодкуватий, потім пекуче-їдкий на смак.

Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується лише соленим після тривалого вимочування або виварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до листопада, в листяних та змішаних лісах, поодинці та  групами, утворює мікоризу з дубами та буками.

Розповсюджений на Лівобережному Лісостепу.

Lactarius chrysorrheus1 Lactarius chrysorrheus2 Lactarius chrysorrheus3