Lactarius blennius

Lactarius blennius Хрящ-молочник липкий
 (Хрящ-молочник сіро-зелений)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius blennius (Fr.) Fr., 1838

Умовно їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Galorrheus blennius (Fr.) P. Kumm., 1871
  • Lactifluus blennius (Fr.) Kuntze, 1891

    Опис

Шапка діаметром 4 – 8 (10) см, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше увігнуто-розпростерта, з опущеним, часто хвилястим краєм. Поверхня шапки гола, гладка, слизиста, оливкова, оливково-сіра, зеленувато-сіра, темно-оливково-коричнювата, зеленувато-сіро-коричнювата, в центрі іноді темніша, червонувато-сіро-коричнева або лілувато-сіро-коричнева, часто з темними плямами та темними концентричними зонами.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, іноді злегка спускаються на ніжку, спочатку білі, пізніше жовтуваті, червонувато-жовтуваті, рудуваті, з зеленуватим каплями молочного соку.

Споровий порошок блідо-жовтуватий. Спори 7-8,5 * 5,5-6,5 мкм, овально-округлої форми, з бородавчастою поверхнею.

Ніжка висотою 3 – 6 см, діаметром 0,8 – 2  см, циліндрична, іноді звужена до основи, порожниста, гладка, клейка, того ж кольору, що й поверхня шапки, проте світліша, в місцях дотику сіріє або коричневіє.

М’якоть спочатку білувата, пізніше сірувата, на зрізі набуває сірого або зеленувато-сірого забарвлення, пекуче-їдка на смак, без вираженого запаху. Молочний сік білий, на повітрі набуває сірого або зеленувато-сірого забарвлення, пекуче-їдка на смак.

Умовно їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 1 – 2 денного вимочування та 15-ти хвилинного виварювання, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в листяних та змішаних лісах, з дубами, буками, поодинці та групами.

В Україні зустрічається лише в Карпатах.

Lactarius blennius1 Lactarius blennius2 Lactarius blennius3