Lactarius azonites

Lactarius azonites / Хрящ-молочник беззоновий Хрящ-молочник беззоновий
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius azonites (Bull.) Fr., 1838

Умовно їстівний, 3 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lactariella azonites (Bull.) J. Schröt., 1889

    Опис

Шапка діаметром 3 – 9 см, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з нерівномірно дрібнозубчастим краєм. Поверхня шапки суха, бархатиста, білувата, світло-кремова, бурувата, кольору піску, іноді з світлішими плямами.

Гіменофор пластинчатий. Пластинки густі, вузькі, злегка опускаються на ніжку, білуваті, кремові або жовтуваті, з віком темніють, в місцях пошкодження рожевіють.

Споровий порошок кремовий або світло-охряний. Спори 8 – 10 * 6,5 – 8 мкм, майже округлої форми, з хребетоподібною орнаментацією.

Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром до 1,5 см, циліндрична, тверда, гола, того ж кольору, що й поверхня шапки, або світліша, майже біла.

М’якоть щільна, біла, на зрізі рожевіє, без запаху, спочатку гіркувата, не пекуче-їдка, згодом злегка пекуче-їдка на смак. Молочний сік білий, на повітрі стає оранжево-рожевим, спочатку гіркуватий, згодом трішки пекучий на смак.

Умовно їстівний гриб 3 категорії. Використовується лише соленим, після 2 – 3 денного вимочування та 15-ти хвилинного відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте в серпні та вересні, в широколистяних та змішаних лісах, з дубами, березами, осиками, невеликими групами.

Зустрічається в Правобережному Лісостепу.



    Галерея

Lactarius azonites / Хрящ-молочник беззоновий Lactarius azonites / Хрящ-молочник беззоновий Lactarius azonites / Хрящ-молочник беззоновий
Lactarius azonites / Хрящ-молочник беззоновий Lactarius azonites / Хрящ-молочник беззоновий Lactarius azonites / Хрящ-молочник беззоновий

Автор фото: В. Шульга


     Схожі види

  1. Lactarius acris (Хрящ-молочник гострий), відрізняється сильним пекуче-їдким, а не гіркуватим на смаком, та рівним, не зубчастим краєм.
  2. Lactarius fuliginosus (Хрящ-молочник буруватий), відрізняється темнішою поверхнею шапки та темнішою ніжкою.