Lactarius aurantiacus
Синоніми
- Galorrheus aurantiacus (Pers.) P. Kumm., 1871
- Lactifluus aurantiacus (Pers.) Kuntze, 1891
- Lactarius mitissimus (Fr.) Fr., 1838
- Galorrheus mitissimus (Fr.) P. Kumm., 1871
- Lactifluus mitissimus (Fr.) Kuntze, 1891
- Lactarius subdulcis var. mitissimus (Fr.) Bataille, 1908
- Lactarius aurantiacus var. mitissimus (Fr.) JE Lange, 1928
Опис
Шапка діаметром 3 – 5 (8) см, м’ясиста, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, іноді майже лійковидна, з гострим бугорком посередині, з опущеним, гладеньким, слабо рубчастим краєм. Поверхня шапки гола, суха, в вологу погоду клейкувата, червонувато-оранжево-рудувата, оранжева, оранжево-рудувата, жовтувато-оранжева, в місцях дотику темніє.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, тонкі, вузькі, прирослі, іноді злегка спускаються на ніжку, червонувато-рудуваті, оранжево-червонуваті, оранжево-палеві, з віком з іржавими плямами.
Споровий порошок кремово-рожевий. Спори 8-9,5 * 6,5-8 мкм, овально-округлої форми.
Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 0,4 – 1 см, циліндрична, іноді звужена до основи, щільна, гладка, того ж кольору, що й поверхня шапки, або світліша.
М’якоть щільна, жовтувата з оранжевим відтінком, під шкіркою охряно-жовта, на зрізі кольору не змінює, спочатку солодкувата, згодом гіркувата на смак, без вираженого запаху. Молочний сік білий, на повітрі забарвлення не змінює, солодкуватий, іноді трішки гіркуватий на смак.
Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 1 – 2 денного вимочування та 15-ти хвилинного виварювання, соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з вересня до листопада, переважно в хвойних ялинових, рідко в листяних та змішаних лісах, серед моху, поодинці та групами, рідко.
В Україні зустрічається в Лівобережному Лісостепу, Правобережному Поліссі, та в Карпатах.