Lactarius aspideus
Синоніми
- Lactarius uvidus var. aspideus (Fr.) Quél., 1886
- Lactifluus aspideus (Fr.) Kuntze, 1891
Опис
Шапка діаметром 3 – 9 см, спочатку випукла, з підвернутим, ворсистим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, рідко увігнуто-розпростерта, іноді з горбочком посередині, з прямим, гладеньким краєм. Поверхня шапки гола, суха, в вологу погоду слизька або клейкувата, невиразно концентрично-зональна, білувато-жовта, лимонно-жовта, біля країв світліша, білувата, з ліловими плямами, в місцях дотику набуває лілово-сірого або фіолетово-коричневого забарвлення.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки прирослі, злегка спускаються на ніжку, спочатку білі, пізніше жовтуваті з сірувато-червонуватим відтінком, в місцях дотику набувають спочатку лілового, згодом лілово-сірого забарвлення.
Споровий порошок кремовий або жовтий. Спори 7,5-11 * 6,5-8 мкм, округло-овальної форми, з бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 0,5 – 1,5 см, циліндрична, потовщена біля основи, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, вгорі білувата, внизу жовтувата, біля основи рудувата, в місцях дотику набувають спочатку лілового, згодом лілово-сірого забарвлення.
М’якоть щільна, біла, на зрізі швидко ліловіє, згодом знебарвлюється, з спочатку солодкуватим, потім пекуче-гіркуватим смаком. Молочний сік білий, на повітрі повільно ліловіє, спочатку солодкуватий, згодом гіркий та пекучий на смак.
Умовно їстівний гриб 3 категорії. Використовується лише соленим, після 1 – 2 денного вимочування, та 15-ти хвилинного відварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до вересня, в листяних лісах, з вербами, березами, на вологих ділянках, невеликими групами, рідко. Рідкісний вид.