Lactarius acris

Lactarius acris Хрящ-молочник гострий
 (Хрящ-молочник червоніючий)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius acris (Bolton) Gray, 1821

Умовно їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Lactifluus acris (Bolton) Roussel, 1806
  • Lactarius acer (Bolton) Gray, 1821
  • Galorrheus acris (Bolton) P. Kumm., 1871

    Опис

Шапка діаметром 2 – 7 (9) см, м’ясиста, спочатку випукла, з загнутим краєм,  пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, часто асиметрична. Поверхня шапки гола, суха, матова, в вологу погоду клейкувата, сірувато-рудувата, сірувато-коричнювата, з оливковим відтінком, вицвітає до жовтуватої.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки вузькі, спочатку кремові, пізніше охряно-жовті, в місцях дотику червоніють.

Споровий порошок світло-охряний. Спори 7-9 * 8-8,5 мкм, майже округлої форми.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 0,5 – 2  см, циліндрична, спочатку суцільна, пізніше порожниста, матова, спочатку білувата, пізніше світло-оливково-рудувата, в місцях дотику червоніє.

М’якоть щільна, біла, на зрізі червоніє, пекуче-їдка на смак. Молочний сік білий, на повітрі червоніє, пекуче-їдкий на смак.

Умовно їстівний гриб 3 категорії. Використовується лише соленим, після 2 – 3 денного вимочування та 15-ти хвилинного відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до листопада, в листяних лісах, переважно з буками, поодинці та групами, рідко.

Рідкісний вид. В Україні зустрічається на Правобережному Поліссі.

Lactarius acris1 Lactarius acris2 Lactarius acris3