Lactarius acerrimus

Lactarius acerrimus Хрящ-молочник найгостріший
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius acerrimus Britzelm., 1893

Умовно їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Lactifluus acerrimus (Britzelm.) Kuntze, 1898
  • Lactifluus aronus (Britzelm.) Kuntze, 1898
  • Lactarius acerrimus f. scrobipileus Bidaud & Fillion, 2012

    Опис

Шапка діаметром 2 – 10 см, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, вдавлена посередині, з завернутим донизу, слабо хвилястим  краєм. Поверхня шапки гола, гладка, в вологу погоду клейкувата, охряного кольору з різними відтінками, темніша в центрі, з вираженими радіально-концентричними зонами.

Гіменофор пластинчатий. Пластинки відносно рідкі, тонкі, з проміжними пластиночками, прирослі, злегка спускаються на ніжку, того ж кольору, що й шапка, проте трішки світліші.

Споровий порошок охряний. Спори 10 – 14 * 9 – 13 мкм, овально-округлої форми, з бородавчасто-хребетовидною поверхнею.

Ніжка висотою до 10 см, діаметром до 1,5 см, циліндрична, порожниста, тверда, гола, в вологу погоду клейкувата, гладка, того ж кольору, що й шапка, але світліша.

М’якоть щільна, біла, на зрізі кольору не змінює, пекуче-їдка на смак, без запаху. Молочний сік білий, на повітрі кольору не змінює, пекуче-їдкий на смак.

Умовно їстівний гриб 3 категорії. Використовується лише соленим, після 2 – 3 денного вимочування та 15-ти хвилинного відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до листопада, в листяних лісах, переважно з дубами, поодинці та групами, рідко. Рідкісний вид.

Lactarius acerrimus1 Lactarius acerrimus2 Lactarius acerrimus3