Laccaria tortilis

Laccaria tortilis Лаковиця гнучка
(Лакарія гнучка) 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Гіднангієві (Hydnangiaceae)
Рід: Лаковиця (Laccaria)
Повна назва: Laccaria tortilis (Bolton) Cooke, 1884

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Omphalia tortilis (Bolton) Gray, 1821
  • Clitocybe tortilis (Bolton) Gillet, 1874
  • Laccaria tortilis f. tortilis (Bolton) Cooke, 1884
  • Omphalia laccata var. tortilis (Bolton) Quélet, 1886
  • Collybia tortilis (Bolton) Quél., 1888

    Опис   

Шапка діаметром 0,5 – 1,5 см, тонка, спочатку випукла, пізніше лійковидна або увігнуто-розпростерта, з тонким, рубчастим, потрісканим краєм. Поверхня шапки червонувато-коричнювата.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки рідкі, широкі, прирослі або злегка спускаються на ніжку, рожеві.

Споровий порошок білий. Спори 10-16 мкм, округлої форми, з шипуватою поверхнею.

Ніжка тонка, нитковидна, того ж кольору, що й поверхня шапки.

М’якоть тонка, білувата, без вираженого запаху.

Їстівний гриб 4 категорії. Особливої харчової цінності немає через малі розміри.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до кінця жовтня, в листяних лісах, на лісових галявинах, в лісових насадженнях, на ґрунті, групами, великими групами.

Розповсюджений на Правобережному Поліссі.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 167
Laccaria tortilis1 Laccaria tortilis2 Laccaria tortilis3