Laccaria amethystina

Laccaria amethystina Лаковиця бузкова
(Лаковиця лілова, Лаковиця аметистова, Лакарія лілова) 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Гіднангієві (Hydnangiaceae)
Рід: Лаковиця (Laccaria)
Повна назва: Laccaria amethystina Cooke, 1884

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Collybia amethystina (Huds.) Quél., 1888
  • Russuliopsis laccata var. amethystina (Cooke) J. Schröt., 1889
  • Clitocybe amethystina (Cooke) Peck, 1897
  • Laccaria laccata var. amethystina (Cooke) Rea, 1922
  • Laccaria hudsonii Pázmány, 1994
  • Laccaria calospora Singer, 1973

    Опис   

Шапка діаметром 1 – 7 см, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, з рівним або хвилястим краєм. Поверхня шапки гладка, матова, фіолетова або лілувата.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки рідкі, широкі, прирослі або злегка спускаються на ніжку, синювато-лілуваті, фіолетово-сині.

Споровий порошок лілуватий. Спори 8-10 мкм, округлої форми, з шипуватою поверхнею, лілуваті.

Ніжка висотою 5 – 7 см, того ж кольору, що й поверхня шапки.

М’якоть тонка, водяниста, лілувата, без вираженого запаху.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до листопада, в хвойних соснових лісах, на грунті, невеликими групами.

Зустрічається в Карпатах та в Лівобережному Лісостепу.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 168
Laccaria amethystina1 Laccaria amethystina2