Hygrophorus purpurascens

Hygrophorus purpurascens Гігрофор багряніючий
(Мокриця багряніюча)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Гігрофорові (Hygrophoraceae)
Рід: Гігрофор (Hygrophorus)
Повна назва: Hygrophorus purpurascens (Alb. & Schwein.) Fr., 1838

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Limacium purpurascens (Alb. & Schwein.) P. Kumm., 1871

    Опис   

Шапка діаметром 3 – 10 (15) см, м’ясиста, спочатку випукла, з підігнутим  краєм, пізніше випукло-розпростерта, з прямим або хвилястим краєм. Поверхня шапки вросло-волокниста, спочатку клейкувата, пізніше суха, повстисто-опушена на краях, білувата, рожевувата, рожева, червонувата, нерівномірно забарвлена.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, вузькі, прирослі або злегка спускаються на ніжку, спочатку білуваті, пізніше рожеві або пурпурово-червоні, з пурпурово-червоними плямами.

Споровий порошок білий. Спори 7-9 * 3-5 мкм, еліпсовидної форми.

Ніжка висотою 3 – 10 см, діаметром 1 – 2,5 см, циліндрична, звужена до основи, того ж кольору, що й шляпка, часто з темно-пурпуровими плямами, з швидко зникаючим кільцем. Кільце швидко зникаюче, павутинисте, спочатку біле, з віком стає пурпурово-червоним.

М’якоть щільна, біла, без вираженого запаху та смаку.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 5-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим.


    Середовище і розповсюдження

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 5-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим.

Росте в вересні, в соснових, переважно гірських лісах, групами, рідко. Рідкісний вид.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 141
Hygrophorus purpurascens1 Hygrophorus purpurascens2 Hygrophorus purpurascens3