Hygrophorus capreolarius

Hygrophorus capreolarius Гігрофор винно-червоний
(Мокриця винно-червона)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Гігрофорові (Hygrophoraceae)
Рід: Гігрофор (Hygrophorus)
Повна назва: Hygrophorus capreolarius (Kalchbr.) Sacc., 1887

Їстівний, 4 категорія

    Опис   

Шапка діаметром 3 – 8 см, спочатку напівсферична або випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, рідко увігнуто-розпростерта, з тупим бугорком посередині, з товстим, опущеним краєм. Поверхня шапки волокниста, спочатку злегка клейкувата, пізніше суха, винного або пурпурово-коричневого кольору, з віком плямиста.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки спускаються на ніжку, того ж кольору, що й поверхня шапки.

Споровий порошок білий або рожевувато-білий. Спори 7-10 * 3,5-5 мкм, видовжено-овальної форми, з гладкою поверхнею, безбарвні.

Ніжка висотою 3 – 6 (8) см, циліндрична, злегка потовщена біля основи, сітчаста, волокниста, того ж кольору, що й поверхня шапки, або світліша, біля основи іноді з білим борошнистим нальотом.

М’якоть рожева, пурпурова, коричнево-червона, добра на смак, з слабким запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 5-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також сушеним.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до кінця жовтня, в в хвойних та змішаних, частіше гірських лісах.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 138