Hydnangium carneum

Hydnangium carneum Гіднангій м’ясо-червоний
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Гіднангієві (Hydnangiaceae)
Рід: Гіднангій (Hydnangium)
Повна назва: Hydnangium carneum Wallr., 1839

Неїстівний

    Синоніми і застарілі назви

  • Octaviania carnea (Wallr.) Corda, 1854
  • Octaviania mollis De Not., 1861
  • Octaviania socialis Harkn., 1899

    Опис   

Плодові тіла напівпідземні, діаметром 0,5 – 2 см, майже округлої, бульбовидної форми, з бугорчатою поверхнею, з деревовидною колумелою, що утворює стерильну основу, з невеликими тяжками розоморфів біля основи, без вираженого запаху. Поверхня плодових тіл блідо-кремова або охряна.

Перидій (оболонка плодового тіла) тонкий, швидко зникаючий, від глеби не відділяється, спочатку шовковистий, білий, пізніше кольору м’яса.

Глеба (спороносний шар) камерна, з великими звивистими камерами, розміщена радіально до основи плодового тіла, рожевого або м’ясо-рожевого кольору, при висиханні – охряного.

Спори діаметром 10-15 см, округлої форми, з тонко-шипуватою поверхнею, жовтуваті.

Неїстівний гриб.


    Середовище і розповсюдження

Росте в лісах, на лісових галявинах.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 440