Gyrodon lividus
Синоніми
- Boletus lividus Bull., 1888
- Boletus chrysenteron var. lividus (Bull.) Mérat, 1821
- Uloporus lividus (Bull.) Quél., 1886
- Boletus sistotrema Fr., 1821
- Boletus brachyporus Pers., 1825
- Gyrodon sistotremoides Opat., 1836
- Boletus rubescens Trog, 1839
- Boletus lividus var. alneti Lindgr., 1874
Опис
Шапка діаметром 5 – 10 см, спочатку напівсферична, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнута. Поверхня шапки гладка, шовковиста, суха, в вологу погоду клейкувата, майже білувата, сірувато-жовтувата, рудувато-коричнювата, в центрі жовтіша, в місцях дотику жовтіє.
Гіменофор трубчастий, низько спускається на ніжку, прирослий, спочатку жовтий, жовто-охряний, золотисто-жовтий, пізніше оливково-жовті, зеленувато-жовті, з оранжевим відтінком, в місцях дотику спочатку синіє, потім буріє. Трубочки короткі, довжиною 1 – 5 мм. Пори дрібні, неправильно-кутасті, видовжені, з нерівними зубчастими краями.
Споровий порошок охряно-коричневий, жовтувато-бурувато-оливковий. Спори 4-8 * 3-4 мкм, округло-овальної форми, рудувато-жовті.
Ніжка висотою 3 – 12 см, діаметром 0,5 – 2,5 см, тонка, часто викривлена біля основи, коричнева, в верхній частині зазвичай світліша, спочатку з борошнистим нальотом, пізніше гола, в місцях дотику набуває рожево-коричнюватого забарвлення.
М’якоть щільна, жовтувата, в ніжці темніша, на зрізі швидко синіє, з приємним смаком та без запаху. Після відварювання чорніє.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.
Середовище і розповсюдження
Росте з серпня до жовтня, в вологих листяних лісах, на вільхах, на гнилих вільхових пеньках.