Gastrosporium simplex

Gastrosporium simplex Гастроспорій звичайний
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Фаляльні (Phallales)
Сім’я: Гастроспорієві (Gastrosporiaceae)
Рід: Гастроспорій (Gastrosporium)
Повна назва: Gastrosporium simplex Mattir., 1903

Неїстівний

    Синоніми і застарілі назви

  • Calvatia defodioidis Lloyd
  • Leucorhizon nidificum Velen., 1925

    Опис   

Плодові тіла підземні, розвиваються на глибині 1 – 5 (15) см, при дозріванні виступають на поверхні ґрунту, округлої, овальної, грушовидної або широко-яйцевидної форми, діаметром 0,3 – 1,5 (2,5) см, біля основи з довгими (до 20 см), тонкими, білими тяжками міцелію.

Екзоперидій (зовнішня оболонка) двошаровий. Верхній шар сухий, білий, швидко зникаючий. Нижній шар тонкий, білий.

Ендоперидій (внутрішня оболонка) тонкий, ламкий, спочатку блідо-охряний, пізніше сірувато-коричнюватий, сіро-коричневий, сірий, при дозріванні розпадається на частини або утворю отвір для вивільнення спорової маси.

Глеба коралоїдна, спочатку біла, пізніше сірувата, з віком блідо-охряна або блідо-оливково-охряна, порошиста. Стерильна тканина під глебою відсутня.

Споровий порошок світло-охряний. Спори 4-5,5 * 3,8-4,6 мкм, округлої або широко-яйцевидної форми, з шипувато-бородавчастою поверхнею, безбарвні.

Неїстівний гриб.


    Середовище і розповсюдження

Росте в степах, серед трави, серед ковили, серед типчаку.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 434