Fistulina hepatica
Синоніми і застарілі назви
- Boletus hepaticus Schaeff., 1774
- Fistulina buglossoides Bull., 1790
- Hypodrys hepaticus (Schaeff.) Pers., 1825
- Boletus buglossum Retz., 1769
- Boletus esculentus With., 1776
- Boletus bulliardii J.F. Gmel., 1792
- Fistulina sarcoides St.-Amans, 1821
- Buglossus quercinis Wahlenb., 1826
- Fistulina endoxantha Speg., 1921
Опис
Плодові тіла однорічні, мають вигляд бічної, сидячої або з коротенькою бічною ексцентричною ніжкою шапки.
Шапка діаметром 10 – 20 (30) см, товщиною 2 – 7 см, м’ясиста, соковита, щільна, грубоволокниста, напівокругла або жовноподібна, язиковидна, схожа на печінку, звужена біля основи, поодинока або зросла основами у групи по 2 – 3 екземпляри. Поверхня шапки дрібно-бугриста, радіально-смугаста, клейка, спочатку оранжево-червона, пізніше криваво-червона, пурпурово-червоно-бура, пурпурово-м’ясо-червона, з віком темно-буро-червона, з світлішим краєм.
Гіменофор трубчастий. Поверхня гіменофору спочатку світла, світло-жовтувата, пізніше коричнювата, в місцях дотику буріє. Трубочки довжиною 1 – 1,5 см, циліндричні, білуваті або жовтуваті. Пори діаметром 0,2 – 0,3 мм, округлі, щільністю 3 на 1 мм.
Споровий порошок іржаво-бурий. Спори 4-5,5 * 3-4 мкм, яйцевидної форми, біля основи загострені, з гладенькою поверхнею, з 1-єю каплею, безбарвні або світло-жовто-рожеві.
М’якоть спочатку щільна, м’ясиста, соковита, з радіально розташованими прожилками, з віком тверда, волокниста, з оранжево-червоним соком, кислувата на смак, біля трубчастого шару кисла на смак, без вираженого запаху.
Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.
Середовище і розповсюдження
Росте з середини липня до середини жовтня, в листяних лісах, біля основи та в дуплах живих стовбурів старих дубів та каштанів, рідко. Спричиняє буру гниль деревини.
Зустрічається по всьому Поліссі, по всьому Лісостепу, в Розтоцько-Опільських Лісах, на Закарпатті та на Прикарпатті.
Галерея