Cortinarius mucosus

Cortinarius mucosus Павутинник каштановий слизький
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Павутинникові (Cortinariaceae)
Рід: Павутинник (Cortinarius)
Повна назва: Cortinarius mucosus (Bull.) J. Kickx f., 1867

Їстівний, 4 категорія

       Опис   

Шапка діаметром 3 – 10 (15) см, спочатку напівсферична або дзвониковидна, з підвернутим краєм, пізніше випукла, випукло-розпростерта, з невеличким бугорком або увігнута посередині. Поверхня шапки гола, слизиста, при підсиханні блискуча, коричнювато-жовта, каштанова, рудо-каштанова, жовто-оранжева, жовто-коричнева, темна в центрі, біля краю світліша, жовта.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, прирослі зубцем, спочатку кремові, блідо-охряні, пізніше рудувато-коричнюваті, коричневі, з світлим краєм. Павутинисте покривало (кортина) біле, з віком зникаюче.

Споровий порошок іржаво-коричневий. Спори 12-15 * 5,5-7 мкм, веретеновидно-овальної форми, з дрібно-бородавчастою поверхнею.

Ніжка висотою 4 – 9 (12) см, діаметром 1 – 3 см, циліндрична, іноді звужена до основи, суцільна, слизиста, липка, вгорі біла, покрита пластівчастим нальотом, нижче гола, жовтувата, біля основи жовтіюча або буріюча, з невиразними, білими, волокнистими залишками павутинистого покривала.

М’якоть спочатку щільна, пізніше м’яка, біла, білувата, жовтувата, без вираженого запаху.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до кінця жовтня, в хвойних соснових лісах, на піщаних ґрунтах.

Зустрічається на Правобережному Поліссі та в Лівобережному Лісостепу.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 353
Cortinarius mucosus1 Cortinarius mucosus2 Cortinarius mucosus3