Cortinarius brunneus

Cortinarius brunneus Павутинник темно-бурий
 (Павутинник темно-коричневий, Павутинник коричневий)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Павутинникові (Cortinariaceae)
Рід: Павутинник (Cortinarius)
Повна назва: Cortinarius brunneus (Pers.) Fr., 1838

Умовно їстівний, 4 категорія

     Синоніми і застарілі назви

  • Telamonia brunnea (Pers.) Wünsche, 1877
  • Hydrocybe brunnea (Pers.) M.M. Moser, 1953

    Опис   

Шапка діаметром 3 – 8 см, спочатку випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, з бугорком посередині. Поверхня шапки гігрофанна, бархатисто-волокниста, темно-коричнева, темно-бура, чорно-бура, біля краю світліша, часто білувата, при підсиханні рудувато-коричнева, жовта, жовто-бур, покрита охряним нальотом.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки рідкі, широкі, прирослі зубцем, спочатку іржаво-коричневі, пізніше коричневі, бурі.

Споровий порошок іржаво-коричневий. Спори 8-13 * 5,5-8 мкм, яйцевидної або еліпсовидної форми, з дрібно-бородавчастою поверхнею, іржаво-коричневі.

Ніжка висотою 6 – 12 см, діаметром 0,6 -1,5 (2) см, циліндрична, іноді злегка потовщена до основи, суцільна, шовковисто-волокниста, коричнева, бура, біло-штрихувата, покрита білуватим волосистим нальотом та з білими поясковидними залишками павутинистого покривала.

М’якоть коричнева, бура, без вираженого запаху.

Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим. Збирати не рекомендується через велику схожість з отруйними представниками роду Cortinarius, необхідна точна ідентифікація спеціалістами.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до жовтня, в хвойних, листяних та змішаних лісах, на кислих ґрунтах, групами.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 372 – 373
Cortinarius brunneus1 Cortinarius brunneus2 Cortinarius brunneus3