Infundibulicybe geotropa

Infundibulicybe_geotropa_0 Клітоцибе рудий
 (Говорушка руда, Клітоцибе підвернутий)
Відділ:   Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас:   Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок:   Агарикальні (Agaricales)
Сім’я:   Рядовкові (Tricholomataceae)
Рід:   Infundibulicybe
Повна назва:   Infundibulicybe geotropa (Bull. ex DC.) Harmaja, 2003

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Clitocybe gilva var. geotropa (Bull. ex DC.) P. Kumm., 1871
  • Clitocybe geotropa (Bull. ex DC.) Quél., 1872

    Опис   

Шапка діаметром 5  20 (30) см, м’ясиста, спочатку випукла, бугорчата, пізніше увігнуто-розпростерта, лійковидна, іноді з бугорком посередині, з тонким завернутим або прямим краєм, іноді асиметрична. Поверхня шапки брудно-жовта, рудувата, коричнювата, жовто-бура, іноді вицвітає до палевого, або майже білого кольору, з іржавими плямами.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, низько спускаються на ніжку, спочатку білі, пізніше кремові, жовтуваті, того ж кольору, що й поверхня шапки.

Споровий порошок білий. Спори 6-10 * 4-9 мкм, еліпсовидної форми.

Ніжка висотою 5 – 10 (15) см, діаметром 1 – 4 см, циліндрична, злегка розширена до основи, іноді з кореневидним відростком, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, волокниста, внизу опушена спочатку білувата, біля основи бурувата, пізніше бурувата, того ж  кольору, що й поверхня шапки, або трішки світліша.

М’якоть товста, щільна, в основі ніжки рихла, спочатку біла, пізніше коричнювата, з різким приємним запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим. Споживаються лише шляпки, ніжки тверді та непридатні для споживання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до кінця листопада, в листяних, хвойних та змішаних лісах, на лісових галявинах, на лугах, на пасовищах, групами, утворює “відьмині кільця”.

Розповсюджений майже по всій території України. 


     
     
     

    Література

  • Зерова М. Я., Єлін Ю. Я., Коз’яков С. М. Гриби: їстівні, умовно істівні, неїстівні, отруйні. — К.: Урожай, 1979. – с. 188 – 189