Clavulina rugosa
Синоніми і застарілі назви
- Clavaria rugosa Bull., 1790
- Ramaria rugosa (Bull.) Gray, 1821
- Clavaria herveyi Peck, 1893
Опис
Плодові тіла висотою 4 – 15 (20) см, шириною 3 – 6 (10) см, прості або з кількома відгалуженнями, іноді роговидні, м’ясисті, ламкі, білі, кремові, жовтуваті, буруваті, при висиханні жовті, брудно-бурі або охряно-жовті, ростуть поодинці або скупченими групами.
Відгалуження прості, товсті, товщиною 0,3 – 0,4 см, спочатку загострені, пізніше тупі або зубчасті на кінцях, поздовжньо-зморшкуваті або поздовжньо-борознисті.
Ніжка висотою 2 – 4 см, часто слабо виражена.
Споровий порошок білий. Спори 9-14 * 8-12 мкм, широко-яйцевидно-овальної або майже округлої форми, безбарвні.
М’якоть ламка, білувата, без вираженого запаху.
Їстівний гриб 4 категорії, з низькими харчовими якостями. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.
Середовище і розповсюдження
Росте з середини серпня до жовтня, в хвойних та змішаних лісах, на луках та пасовищах, на ґрунті, серед моху, серед трави, поодинці та групами.
Зустрічається в Розтоцько-Опільських Лісах.
Галерея
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, Г. Г. Радзієвський, С. В. Шевченко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 1. – К. : Наук. думка, 1972. – с. 68
Посилання на сторінку
Шульга В.М. Клавуліна зморшкувата (Clavulina rugosa) – Світ грибів України [Електронний ресурс] URL: http://gribi.net.ua/clavulina-rugosa